Как да се справите с тревожността от посещение при зъболекар

Много хора изпитват неудобство от нуждата да посетят зъболекар, няма нищо странно или срамно в това. Съвсем нормално е човек да изпитва някаква тревожност когато трябва да посети медицински специалист, обикновено притеснението идва от страх от болка, лоши предишни посещения или несигурност към непознатото и новото, притеснение относно собственото си състояние и подобни.

Ето няколко начина по които може да си помогнете в такива ситуации.

1. Елате с приятел
Присъствието и подкрепата от близки роднини или приятели е добър метод, чрез който може да намалите напрежението, всяко изпитание е по-леко когато сте с близък човек.

 

2. Запишете си час присъствено
Един много прост трик за овладяване на тревожност е да опознаете обстановката в която ще се намирате, по този начин ще имате идея какво да очаквате, ще се запознаете с зъболекарите с които ще работите и няма да имате това несигурно чувство което имахте преди.

 

3. Задавайте въпроси
Ако опознаете ситуацията и знаете какво точно предстои ще се чувствате много по-спокойно в такава обстановка, зъболекарят ще ви обясни каква манипулация ще се извършва и ще ви обясни защо е нужна.

 

 

4. Просто кажете на зъболекаря си
В крайна сметка всички сме хора, ако просто кажете на зъболекаря си че имате страх от болка или от манипулации като не се притеснявайте да го признаете. Зъболекаря ще направи всичко възможно да ви успокои и да направи изживяването колкото може по малко неприятно.