Най-често използваните антибиотици при зъбобол при деца

Лекарствата, които най-често зъболекарите изписват са:

 Аугментин и Клиндамицин

 

Аугментин (амоксицилин+клавуланова киселина)

 

Амоксицилин е вид пеницилинов антибиотик, който принадлежи на така наречените бета-лактамни антибиотици. Някои бактерии притежават ензим, наречен бета-лактамаза, който обезврежда този тип препарати, тук се намесва клавулановата киселина, която от вашата страна обезврежда ензима.
Аугментин е широкоспектърен и ефективен срещу грам позитивни и грам негативни бактерии. Може да се използва при деца и по време на бременност.

Дозировка:
При възрастни и деца над 40 кг може да се използва по-висока доза антибиотик, доза от 875mg/125mg може да се използва при деца по една таблетка два пъти дневно или при по-остри инфекции до 3 таблетки дневно както при възрастни .
Дозировката при деца
При деца под 40кг дозата се измерва в мг на килограм за 1 ден.
Препоръчителната доза е от 20 мг/5 мг на кг дневно до 60 мг/15 мг на килограм дневно според тежестта на инфекцията. Често се предпочита средната стойност 40 мг/10 мг на кг дневно. При децата е удобно да се използва орална суспензия. Ако инфекцията е по-остра и решим да дадем максималните 60 мг на кг на ден дозата ще е 600 мг на ден, дозирани по 3 пъти по 12 мл на ден.

 

Клиндамицин

Клиндамицинът е антибиотик от групата на линкозамидите с добро широкоспектърно действие, ефективен повече срещу грам позитивни бактерии и анаероби, друго отличаващо качество е, че той има добро разпределение в костната тъкан, което го прави удобен за одонтогенни инфекции. Също като аугментин, този антибиотик също е приложим при бременност.

Дозировка:
При възрастни и деца над 14 годишна възраст:
В тези случаи дневната доза може да варира от 600 до 1800 mg на ден, при възрастни с одонтогенна инфекция дозата най-често е 600 mg – 3 пъти на ден (преди 8 часа)

При деца от 6 до 13 годишна възраст препоръчителната доза е от 8 до 25 мг на килограм за ден. За дете тежащо 30кг, дозата от 25мг на кг би била 750мг на ден. В зависимост от тежестта на инфекцията, на такова дете може да се дава 300мг таблетки 2 или 3 пъти на ден. Това прави 600 или 800мг на ден. В българския пазар не се срещат често орални суспензии на клиндамицин.

Център Нейлдент

Д-р С. Ибрахим