Лечение на кариеси

Кариесологията е частта от стоматологията, която се занимава с превенцията и лечението на зъбния кариес. Преди да наблегнем на формата и цвета на зъбите, далеч по-важно и основополагащо за безупречната усмивка е здравето на зъбите и венците. Развитието си кариесът започва от емайла и продължава в дълбочина към дентина.Според това се разделя на – повърхностен, среден и дълбок. Допълнителното развитие на дълбокия кариес води до пулпити, които са обект на ендодонтията.
Естетични пломби Добрата пломба е тази, която не може да се различи от зъба и за която пациента забравя веднага след поставянето й. С днешните материали това е абсолютно достижимо. Особено важно е не само да съвпада по цвят, но и да повтаря релефа на зъба. Контакта със съседния зъб трябва да е плътен, тъй като в противен случай се създават условия за задържане на храна между зъбите и възпаление на венеца. Направена прецизно, можем да сме спокойни, че тя ще издържи дълго време.

При по-големи разрушения на зъба отлично решение са т.нар. инлеи-пломби,направени от зъботехник. Отличават се с голяма здравина, естетика и спестяват изпиляването на зъба за коронка.Могат да се изработят от керамика, подсилен фотополимер, цирконий, метал.

ИМАТЕ НУЖДА ОТ СПЕШЕН СТОМАТОЛОГ?