Заболявания на пародонта

 

Пародонтът представлява съвкупност от структури в устната кухина, които участват в поддържането на зъбите – венеца (гингива), зъбния цимент, периодонтални връзки и алвеоларна кост. Засягането на всяка една от тези структури от патологичен процес може да доведе до ангажиране на целия пародонтален апарат с развитие на остър или хроничен възпалителен процес.

Към заболяванията на пародонта се отнасят гингивита и пародонтита – известен още като „пародонтоза“.

Пародонталното заболяване е сред десетте най-често срещани заболявания, които засягат хората и водещата причина за загуба на зъб при възрастните.

Едни от причини за поява на заболяванията на пародонта са:

  •  Зъбна плака
  • Зъбен камък

Зъбна плака е лепкав, безцветен филм, който постоянно се формира върху зъбите. Тя е съставена от бактерии и хранителни частици. Когато плаката остане по зъбите, тя създава условия за размножаване на пародонтални бактерии. Това води до отделяне на вредни вторични продукти, които активират естествения възпалителен отговор на тялото, довеждайки до подуване и възпаление на венците. Ако не се лекува, пародонталното заболяване може да се влоши с втвърдяването на плаката и превръщането й в зъбен камък – твърдо отлагане, което не може да бъде отстранено само с четкане на зъбите.

Натрупването на зъбен камък спомага за развитието на плаката по посока корена на зъба и възпалението може да стане хронично. Образуват се пародонтални джобове, там където венците започват да се отделят от зъба и вредните бактерии продължават да се развиват на тези места, инфекцията се разпространява, увреждайки костта на челюстта и структурите около зъбите, като в крайна сметка довежда до загуба на зъб.

Какво представлява зъбният камък?

                                                                                                                        Зъбният камък е минерализирана зъбна плака.

                                                                                               Той бива супрагингивален (над венеца) и  субгингивален (под венеца)

                                                                                                   

                                                                                                 Супрагингивален зъбен камък                            Субгингивален зъбен камък

 

Гингивит

Гингивитът е възпалително заболяване от инфекциозен произход. Това е локално възпаление на венците. В повечето случаи гингивитът се причинява от натрупването на плака по зъбите и под венците. Бактериите се развиват в плаката и причиняват възпаление.

Най-често срещаните симптоми на гингивит са:

 

Пародонтит

Пародонтитът започва с развитие на гингивит. Той е по-късният етап на нелекувания гингивит. Пародонтитът се характеризира с прогресивна деструкция на зъбодържащия апарат.

Основните му характеристики включват:

  • Загуба на пародонтална поддръжка, която се изразява в загуба на клиничен атачмънт.
  • Рентгенографски установена загуба на кост.
  • Наличие на пародонтален джоб.
  • Гингивално кървене.

Профилактиката на заболявания на пародонта е свързана с изграждане на навик за ежедневна грижа за хигиена на устната кухина, целяща отстраняване на формираните зъбна плака, зъбен камък и възпаление на венците. Това включа редовно почистване (минимум два пъти на ден) на зъбите с четка и  конец за зъби, използване на вода за уста с хлорхексидин и професионално почистване на зъбния камък 2 пъти годишно при Вашият дентален лекар.

 

 

 

Д-р К. Димитрова

Център Нейлдент