Детска стоматология

За нас е особено удоволствие да работим с малките пациенти.
Много важна е първата среща на детето със зъболекаря. Затова обикновено при първото посещение в кабинета не се извършват никакви манипулации. Целта е детето да опознае обстановката, да види, ако желае да пипне машинките. Показваме му зъбките с малка интраорална камера, обучаваме го как да ги мие. Стремежът към здрави зъби се възпитава от най-ранна възраст.
Много важно е да му създадем положителна нагласа към зъболекаря. След като приключи лечението детето получава малка награда.

Изключително погрешно е твърдението, че млечните зъби не се лекуват. Оставени нелекувани, те могат да увредят зародиша на постоянните зъби.
Много важен е и периода на смяна на зъбите. Това е и времето за силанизиране – покриване на най-дълбоката част на зъба с вид фотополимер, който отделя флуор и защитава зъба от кариес. Процедурата не е свързана с изпиляване на зъба и е абсолютно безвредна.
За съжаление родителите често не забелязват поникването на първите постоянни кътници и пропускат момента, в който трябва да се постави силант. Затова са важни профилактичните прегледи.

Важно за предпазването на детските зъби ,както млечни, така и постоянни е поставянето на Флуорен лак 2 пъти годишно върху зъбната повърхност. Шини за бруксизъм(нощно скърцане със зъби) и спортни шини

ИМАТЕ НУЖДА ОТ СПЕШЕН СТОМАТОЛОГ?