Какво са силантите и защо вашите деца се нуждаят от тях?

Силантите представляват профилактична мярка, която осигурява много добра защита на дъвкателните повърхности на кътни зъби. Те се прилагат при деца, най-ефективни са при деца на 6 години и отгоре, понеже при тях първите постоянни кътни зъби едва пробиват и това е времето в което са най-уязвими.

При пробив зъбите са с много по ниска степен на минерализация, което ги прави по-лесна цел за развиване на кариес. Дъвкателната повърхност на кътните зъби има бразди и фисури, които са част от естествения релеф на зъбите, но за жалост той е  труден за почистване което води до развитието на кариес.

Тук се намесват силантите, които именно като цел имат да запълнят тези повърхности на моларите. Манипулацията е напълно безобидна, не се налага отнемането на зъбна тъкан, единственото се почиства добре повърхността преди нанасяне.

Профилактичното действие на силантите се изразява не само в това че чрез тях се предотвратяват кариеси, а допълнително минерализират емайла чрез отделянето на флуор. Обикновено, поставени силанти имат трайност около 2 години като с времето се износват. Огромното предимство на силантите е това че чрез своето профилактично действие в покритите от тях повърхности няма да се развие кариес, което е за предпочитане пред нуждата от обтурация.

Център Нейлдент

Д-р С. Ибрахим

Leave a Reply