Голяма част от родителите поне веднъж са се сблъсквали с проблема „остър зъбобол“ при детето си. Сред най-често срещаните причини за него са:

Кариес

Зъбният кариес е най-често срещаното заболяване в устната кухна. При временните зъби, както и непосредствено след пробива на постоянните, кариозният процес се развива изключително бързо при налични рискови фактори. Причинита за това са различни, като най-отчетливи са по-слабата минерализация на емайла и по-широката пулпна камера, които предразполагат към лесното достигане на нерва на зъба и проявата на болкова симптоматика.

Пулпит

Пулпитът представлява възпаление на нерва на зъба. Симптоматиката е свързана със силна, спонтанна, нощна болка. Това състояние се приема като спешно от гледна точка на факта, че поради спецификата на временните зъби се развива много бързо и може да доведе до възпаление на структурите около корена на зъба. Липсата на лечение би довела не само до разпространение на инфекцията, но и до преждевременна загуба на временния зъб. Загубата на временни зъби преди общоприетите срокове за смяна може да доведе до ортодонтски, функционални и естетични дефекти.

Периодонтит

Периодонтитът представлява възпаление на тъканите, които са около зъба. Най-честата причина за развитието му е нелекуван пулпит. Лечението му е по-трудно и продължително. Периодонтите се разделят на остри и хронични. При хроничните липсва болка в по-голяма чест от случаите и най-често се откриват при преглед. Под влияние на различни фактори може да настъпи обостряне на инфекцията, която да предизвика болка. Тази болка е силна, постоянна и нетърпима. Инфекцията може да се разпространи в меките тъкани и да предизвика абсцес. Симптоматиката включва подуване, засягане на общото състояние и неразположение. Изисква се спешна намеса на дентален лекар. В противен случай инфекцията се разпрострянава към съседните меки тъкани или се образува фистулен ход, през който изтича гнойната колекция. При периодонтите съществува пряка опасност от засягане на зародиша на постоянния зъб, който се намира в непосредствен досег с инфекцията.

Травми на зъбите

Травмите могат да засягат пародонталните тъкани, зъбните структури, пулпата или костта. Те изискват спешно посещение при денталния лекар, за да може навреме да се проведе адекватно лечение. При избиване на постоянен зъб от изключителна важност е скорошното посещение в денталния кабинет, за да може да се реплантира и да се запази в зъбната редица. Съхранението на избития зъб е най-добре да бъде в прясно мляко. Колкото по-скоро се реплантира, толкова по-добър ще е резултатът.

Център Нейлдент

Д-р А. Иванова

Leave a Reply